Çeviri sektörünün içinde olanlar en az bir defa “CAT aracı” veya “CAT tool” terimini duymuştur. Peki CAT aracı nedir? Neden kullanılır? Hızla gelişen teknolojinin çeviri sektörüne bir hediyesi olan bu kavramı sizin için inceledik.
CAT Aracı Nedir?
CAT (Computer-Assisted Translation) araçları, çeviri sektöründe oldukça sık kullanılan ve temelinde çeviri sürecini hızlandırmayı ve anlam bütünlüğünü korumayı amaçlayan bir yazılım türüdür. Türkçe diline “Bilgisayar Destekli Çeviri” olarak aktarılabilen bu yazılım türü, çevirmenin daha önce çevirmiş olduğu cümleleri veya kelime öbeklerini çeviri hafızasında (Translation Memory) tutup, bu kayıtları sonraki uygun eşleşmelerde çevirmene önererek veya doğrudan hedef metne aktararak hem projenin hızlı tamamlanmasını, hem de projedeki anlam bütünlüğünün korunmasını sağlar. En popüler CAT araçları genelde direkt olarak bilgisayara kurulabilen ve verileri bilgisayarın fiziki depolama biriminde barındıran yazılımlar olsa da, son yıllarda bulut teknolojisinin gelişmesiyle birlikte bulut tabanlı CAT araçları da popülerlik kazanmıştır. Bu yazımızda piyasadaki en iyi 5 CAT aracını bir araya getirip artı ve eksi yönleriyle sıraladık:
1. SDL Trados Studio
Trados Studio, orijinal olarak Alman Trados GmbH şirketi tarafından geliştirilen eski Translators Workbench’in halefi olan bilgisayar destekli bir çeviri yazılımı paketidir. 2005 yılında Trados’un SDL plc tarafından satın alınmasıyla SDL Trados Studio olarak yeniden adlandırılmıştır. Çeviri sektöründeki en eski CAT aracı olarak bilinen SDL Trados Studio, zamanla kendini geliştirmiş ve sunduğu eklenti desteği ve bulut tabanlı çeviri fonksiyonları sayesinde piyasadaki “ilk” avantajını korumayı başarmıştır. Her ne kadar en popüler yazılımlardan biri olsa da, rakiplerine nazaran var olan en “kullanıcı dostu” yazılım olduğunu söylemek zordur.
2. MemoQ
Macaristan kökenli Kilgray şirketinin SDL Trados Studio’ya rakip olarak geliştirdiği MemoQ, rakiplerine nazaran sade ve anlaşılır bir arayüzle karşımıza çıkıyor. Kolayca yönetilebilir çeviri ve terim hafızası sayesinde, küçük projelerin yanı sıra devasa projelerin yönetimini de rahatlıkla yapabilmenizi sağlıyor. Ayrıca MemoQ Server adı altında bulut teknolojisinin nimetlerinden faydalanmanıza da izin veriyor. MemoQ şu anda SDL Trados Studio’nun piyasadaki en büyük rakibidir. Her ne kadar başarılı olsa da döviz kurlarından ötürü çoğu tercüme bürosu büyük ölçüde ücretsiz alternatiflere yönelmektedir.
3. Matecat
İtalya kökenli bir yerelleştirme firmasının geliştirdiği ve açık kaynaklı olarak da yayınladığı Matecat, en iyi ücretsiz bulut tabanlı çeviri araçlarından biridir. Kullanımı ücretsiz olan Matecat, bu özelliğinin yanı sıra basit arayüzüyle ve çoklu projelerde sağladığı kolaylıklarla öne çıkmaktadır. Bulut tabanlı ve ücretsiz olması TM ve terim sözlüğü yönetimi konusunda bazı dezavantajları da beraberinde getirse de, şu anda piyasadaki en popüler bulut tabanlı CAT aracı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Matecat ile küçük ve orta ölçekli çeviri projelerinizi gönül rahatlığıyla yönetebilirsiniz. Matecat, sağladığı esnek proje yönetimi seçenekleri sayesinde en iyi CAT aracı olmaya aday.
4. Smartcat
Bir başka bulut tabanlı CAT aracı olan Smartcat, çevirmene sunduğu sade arayüz ile dikkatleri üzerine çekiyor. Ek olarak yerleşik bir ödeme sistemine ve freelancer havuzuna sahip olan Smartcat ile hem küçük çaplı çevirilerinizi rahatlıkla yapabilir, hem de freelance olarak çalışıyorsanız çeviri projelerine dahil olabilirsiniz. Bu fonksiyonları ile bulut tabanlı klasmanında en iyi CAT aracı olabilir. Ne yazık ki ücretli olan bu yazılım, ücretsiz sürümü için ayda 10,000 kelime sınırı koysa da, birey olarak çalışan çevirmenler için denemeye değer.
5. Memsource
Memsource hem masaüstü uygulamasıyla çevrimdışı, hem de web tabanlı olarak kullanabileceğiniz modüle sahiptir. Eğer projede bu modül aktif ise size atanmış çeviriyi masaüstünde internetsiz bir ortamda da yapabilirsiniz. Aynı zamanda bu özellik ile internet bağlantı sorunları ve web arayüzündeki takılmalar olmadan hızlıca çevirinize odaklanabilirsiniz.
Bu yazımızda sizlere piyasadaki en iyi CAT araçlarını tanıttık. Her aracın kullanım alanı ve amacı farklı olduğundan, CAT aracı seçimini mevcut projeye göre yapmak her zaman en doğrusu olacaktır.